zondag 14 oktober 2018

Een nieuwe Soldaat van Oranje

Vorige week een vierbenige Dakota in Ede en nu alweer een, maar dan in de lucht. Gisteren vloog er een dergelijk toestel laag over Katwijk ter gelegenheid van Katwijk van Oranje, een reeks evenementen gelinkt aan de verzetsgeschiedenis en de musical Soldaat van Oranje.

Het kan niet op de komende vijf weken: optredens, voorstellingen en exposities. Vanwaar ineens deze eruptie van lokaal historisch bewustzijn en heldenverering?
Het spoor* leidt naar de Katwijkse horeca- en ondernemersverenigingen die zich afvroegen hoe de plaatselijke economie nog meer gestimuleerd zou kunnen worden. Sinds 2015 (nieuwe parkeergarages af!) gaat het als een dolle, maar het kan natuurlijk altijd beter. Het moest iets gaan worden in de sfeer van “beleving en ervaring” (voor het grote publiek). Het passende etiketje was snel gevonden: “iets met Soldaat van Oranje, een verhaal dat bij Katwijk hóórt”. Daarmee doelend op de historie van Engelandvaarders , maar ook op de bekende musical die nu al acht jaar in een theaterhangaar in Katwijk draait. Dat kwam mooi uit, want na 2500 voorstellingen dreigt de belangstelling hiervoor misschien toch wat terug te lopen. De commerciële handen werden ineen geslagen en zie daar: Katwijk van Oranje en een website vol aanbiedingen, arrangementen en exclusieve acties.

Vijf jaar geleden had Katwijk de unieke kans op een Engelandvaardersmuseum in haar gemeente. Er was een plek, er waren sponsors. Ik vraag mij af: waar waren al deze enthousiaste mensen toen? Waar was de ondersteuning van deze Musicalmensen? De ondernemers? De bevolking? Heeft iedereen zitten slapen toen het uiteindelijk naar Noordwijk ging? De toenmalige burgemeester W. vond het in ieder geval maar niets. Uiteindelijk werd er nog wel een monument voor de Engelandvaarders gerealiseerd, maar zelfs hierbij was het gemeentebestuur niet altijd even coöperatief.

Ex-burgemeester W. was gisteren aanwezig bij de opening van het evenement, een parade van legervoertuigen en muziekkorpsen. En omdat hijzelf op dit moment benarde tijden beleeft in Haarlem, wordt hij door zijn opvolger als een soort verzetsheld (“in de strijd tegen het kwaad”), geëerd. Zo zie je maar weer.