zondag 8 maart 2020

Eclipse

Eclipse first and the rest nowhere.

Eclipse (1764-1789) is waarschijnlijk het meest legendarische renpaard aller tijden, zo belangrijk zelfs dat zijn skelet bewaard is gebleven. Dat staat normaal in het Royal Veterinary College in Londen, maar nu kun je het op de George Stubbs expositie in het Mauritshuis gaan zien.



De Engelse volbloed Eclipse werd geboren tijdens de zonsverduistering van 1 april 1764. Zijn rencarrière is onovertroffen, tegenstanders wilden het uiteindelijk niet meer tegen hem opnemen. Later werd Eclipse ook nog eens een fameuze fokhengst. Hij kreeg 930 nakomelingen, waarvan een derde ook weer succesvol was als renpaard. Maar liefst 95 procent van de moderne volbloeden stammen direct van hem af. Twee keer een zeer succesvolle loopbaan dus, iets wat je van zijn tijdgenoot Whistlejacket bepaald niet kunt zeggen. Maar die was dan weer ontzettend mooi en werd beroemd door het schilderij van Stubbs. Op deze tentoonstelling hangt ook een portret van Eclipse, Stubbs heeft er minstens vier gemaakt.

Eclipse door George Stubbs, 1769.

Na zijn dood werd het lichaam van Eclipse anatomisch ontleed. De hengst bleek een uitzonderlijk groot hart te hebben. Dat was de verklaring van zijn indrukwekkende prestaties op de renbaan, dacht men. Maar waarschijnlijk was Eclipse vooral zo snel dankzij zijn kleine, goedgeproportioneerde lichaam.

Op de achtergrond Whistlejacket.