woensdag 1 augustus 2012

"Hm"


Dit jaar waren er minstens drie releases waar ik mij erg op verheugd heb. Een "nieuwe" roman van J.J. Voskuil, een nieuw studioalbum van Leonard Cohen en de biografie van Marten Toonder. De eerste twee zijn inmiddels verschenen. Dat was genieten. Nummer drie hebben we nog tegoed. Die is gepland in oktober.

Honderd jaar geleden werd Marten Toonder geboren en 2012 is dan ook het Toonderjaar, waarin hij onder andere wordt geëerd als de nestor van de Nederlandse strip. Er zijn veel bijzondere uitgaven, exposities en andere evenementen. Na zijn overlijden in 2005 hebben sommigen geprobeerd de oude baas wat van zijn voetstuk te trekken door keer op keer de nadruk te leggen op de onhebbelijkheden die Toonder, net als ieder ander, toch ook had. Mensen uit zijn directe omgeving soms, zoals bijvoorbeeld zijn zoon Eiso (1936) van wie hij vervreemd was geraakt en Toonders naaste medewerker en beoogde opvolger Dick Matena, die uiteindelijk toch weer van Bommel werd afgehaald. 

In hoeverre heeft biograaf Wim Hazeu zich hierdoor laten beïnvloeden? Er wordt een 'onthullende en vaak bizarre reconstructie'  beloofd. Een hagiografie zal het wel niet worden. Dat hoeft ook niet, dat is voor slechts weinigen weggelegd. Ik hoop wel dat Toonder een beetje in zijn waarde gelaten wordt, dat ook hem zijn portie 'darkness' gegund wordt.