woensdag 9 maart 2022

Amanda Anne Platt & The Honeycutters: The Devil and the Deep Blue Sea


Amanda Anne Platt & The Honeycutters is een americana band uit North Carolina (USA). Vorig jaar brachten ze (vanaf april) elke maand twee nummers uit, allemaal prachtsingles in een mooi hoesje. Daarmee had de band ruimschoots een ereplaats in mijn jaarlijst verdiend, maar er was dus geen album. Dat is inmiddels goedgemaakt, met een dubbelalbum zelfs, waarop alle nummers van de singles en nog twee meer. 

The Devil and the Deep Blue Sea is een conceptalbum met twee keer tien nummers, op twee cd’s die elkaars tegenhanger vormen. Ze verbeelden de twee polen van het creatieve proces, de onstuimige productieve kant tegenover de introspectieve en dromerige kant. Samen vormen deze twee cd’s een eenheid, als een munt met twee kanten. Knap gedaan, mooie balans, en dat geldt ook voor de singles van dit project. 

Amanda Anne Platt, frontvrouw van de band, liep al jaren rond met het idee voor een album als dit. Ze schreef weer alle nummers, kleine verhalen bijna. Mooie spitse teksten vol inzicht, soms grappig, vaak nostalgisch. Vergeving en onschuld, of moeilijke keuzes die gemaakt zijn (vandaar ook de titel van het album). Meestal ben ik niet zo van de country, maar dit is zeer de moeite waard. Mijn favoriete nummers zijn Another Winter Gone en Even Good Men Get the Blues.