donderdag 7 mei 2020

George Stubbs: The Anatomy of the Horse

Het Mauritshuis in Den Haag is (net als alle andere musea in Nederland) al wekenlang gesloten voor publiek. Dat is wel heel zuur voor de mensen die graag nog de expositie van de Engelse schilder George Stubbs (1724-1806) zouden willen zien. Ik weet niet of dat voor 1 juni (sluitdatum) nog gaat lukken.

Op deze tentoonstelling kun je, behalve paardenportretten (o.a. Whistlejacket) en het skelet van superrenpaard Eclipse, een exemplaar van het boek The Anatomy of the Horse bekijken.


George Stubbs was een veelzijdige en leergierige autodidact, die zich ontwikkelde tot de beste paardenportrettist van de achttiende eeuw. Karakter en temperament van paarden werden door hem nauwgezet bestudeerd. Hij wilde dit vastleggen.


Maar de eigenzinnige schilder ging nog veel verder. Hij deed uitvoerig anatomisch onderzoek en ontleedde daarbij zelf paarden. Rond 1757 sloot hij zich 18 maanden af van de buitenwereld om paarden te ontleden en alle stadia van de ontleding vast te leggen. Zijn grote doorbraak volgde in 1759.



Stubbs leerde graveren en bracht de nauwgezette tekeningen in 1766 in prent. In dat jaar werd ook zijn boek The Anatomy of the Horse uitgegeven, met18 gedetailleerde gravures.