vrijdag 14 september 2012

Radhadesh


Dit charmante kasteeltje is van binnen anders ingericht dan je aan de buitenkant zou verwachten.  In het smaakvol behouden gebleven interieur geen antieke stijlkamers of barokke tierelantijnen, maar Indiase beelden en schilderijen.



Het is het kasteel van Petite Somme en het ligt in de Belgische Ardennen, in een bosrijke omgeving vlakbij het stadje Durbuy. Er is een spirituele leefgemeenschap gevestigd: Radhadesh. Hier wonen ruim 100 mensen.

Het oorspronkelijke kasteel bestaat niet meer, maar is in de 19e eeuw herbouwd. In 1979 is het aangekocht door ISKCON (International Society for Krishna Consciousness), de Hare Krishna beweging dus. Het kasteel verkeerde toen in een verloederde staat en de leden van ISKCON zijn begonnen aan een grondige restauratie met een prachtig resultaat. Er wordt nog steeds aan gewerkt.




Hoe kwam ik eigenlijk zo in deze spirituele oase terecht? Op zoek naar een vegetarische en/of Indiase maaltijd. In de Belgische Ardennen kan dat namelijk wel een uitdaging en een zoekplaatje zijn. Dat is daar gewoon niet te vinden, je kunt dan bijna uitsluitend bij Radhadesh terecht. In het restaurant Govinda's kun je lekker en eenvoudig eten voor weinig geld.

Daarbij bleek het kasteel ook nog eens een bezienswaardigheid en geopend voor bezoekers. Je kunt een interessante rondleiding krijgen, er is een prachtig Krishna-altaar, een atelier met hindoekunst, een Indiase boetiek en een bakkerij met heerlijk brood en koekjes.
Op het landgoed (47 hectare) kun je een kleine wandeling maken. In de weilanden staat ook vee, maar tot m'n grote verbazing rook het zelfs daar naar wierook!



Kortom, als je er toch in de buurt bent is een bezoek aan Radhadesh echt de moeite waard.
En misschien nog ter geruststelling van de 'allesvrezers' onder ons: er wordt niet actief bekeerd of iets dergelijks. Ik voelde mij op geen enkele wijze belaagd.