dinsdag 11 september 2012

Herman


Herinnert u zich deze nog? In de jaren 90 was dit een Bekende Nederlander en zelfs onderwerp van een maatschappelijke discussie. Hij zorgde voor ophef en debatten in de Tweede Kamer: De Stier Herman. Waar is hij gebleven?

Herman werd geboren in 1990 bij een biotechnologisch bedrijf in Lelystad en was het eerste rund ter wereld dat genetisch gemanipuleerd was. In het DNA van Herman was een stukje menselijk DNA, een extra gen, ingebouwd. De bedoeling was dat zijn dochters dan melk met het geneeskrachtige eiwit lactoferrine zouden produceren, een ontstekingsremmer. Helaas werkte dit toegevoegde gen nog niet goed bij Herman en was de productie bij de dochters erg laag.

Er was ook veel discussie over de ethische kanten, sommigen vonden het niet acceptabel om met levens te experimenteren. In 1996 moest Herman volgens de wettelijke bepalingen worden gedood, maar ook daar werd flink tegen geprotesteerd en de minister van landbouw besloot toen dat hij mocht blijven leven maar zijn 55 nakomelingen niet. Hij moest dan wel gecastreerd worden.

In 2002 verhuisde Herman naar een stal op het terrein van Naturalis in Leiden en daar heeft hij tot 2004 zijn pensioentijd doorgebracht. In dat jaar werd artrose bij de stier geconstateerd. Genezing bleek niet mogelijk en Herman had pijn, besloten werd om hem te laten inslapen. Zijn stoffelijke resten werden vernietigd (alweer de wettelijke bepalingen), maar de huid werd geconserveerd. Herman werd opgezet en is sinds 2008 in het museum te bewonderen.

Een tijdje terug had ik de eer de èchte Herman te ontmoeten. Herman Ziegeler is de onderzoeker die betrokken was bij de ontwikkeling van het proces van genetische manipulatie en de geboorte van de stier. Herman is naar hem vernoemd.


Herman is kolossaal. Bij leven woog hij 1250 kg!  Zijn vader was een Zwartbont Holstein, zijn moeder  waarschijnlijk een Groninger Blaarkop. Herman is nog steeds een icoon voor de biotechnologie.