zaterdag 16 maart 2019

Vivienne Westwood, Queen of Fashion

In het Uur van de wolf zag ik laatst de documentaire De rebellie van Vivienne Westwood. Ik ben niet speciaal geïnteresseerd in mode, maar de persoon Vivienne 'Queen of Fashion' Westwood en de periode en scene (punk) waarin de basis van haar succes werd gelegd vind ik wel interessant. De documentaire geeft ons een vermakelijk inkijkje in de Engelse en Italiaanse modewereld van toen en nu.


Bijzonder amusant vond ik het moment waarop kleding wordt getoond uit een Engelse museumcollectie. De conservators dragen witte handschoentjes en doen of ze hier de Heilige Graal beet hebben, maar het is een punkshirt waarop een groot hakenkruis is afgebeeld vergezeld van de tekst ‘Destroy’. Her en der op het kledingstuk staan provocerend bedoelde teksten. Wat zou de eerste eigenaar midden jaren 70 gelachen hebben als hij dit tafereeltje had kunnen zien. En wat heeft dit shirt meegemaakt? Een zaal vol pogoënde wilden, zweet, bier, kots (en de rest). De museumdames doen of ze een delicate jurk uit de Elizabethaanse tijd onder handen hebben. Prachtig.



In feite is de oorspronkelijke  punkstijl ook weer een concept, verzonnen door Malcolm McLaren (Viviennes toenmalige echtgenoot). Grappig als je bedenkt dat een band als de Sex Pistols met hun anarchistische en anti-establishment imago in feite ook maar een uithangbord was van deze gladde zakenman. Vivienne Westwood zegt het jammer te vinden dat zanger Johnny Rotten (63 inmiddels) nog steeds in die rol is blijven hangen.