zaterdag 23 februari 2019

Erwin Olaf, dubbeltentoonstelling


Als je iets verrassends wilt zien, deze vakantie bijvoorbeeld, ga dan vooral naar de expositie van Erwin Olaf in het Gemeentemuseum in Den Haag. Een mix van fotografie/film/sculptuur, maar vooral foto’s natuurlijk. Het Gemeentemuseum toont het werk van Olaf vanaf 2000 tot nu. Ikzelf heb er enorm van genoten. Trefwoorden: bizar, vervreemdend, spannend.

Deze foto heeft wel iets van een schilderij van Hopper.

Er is ook een zaal met foto’s die Erwin Olaf van het gezinnetje Van Oranje maakte. Die vond ik erg goed, terwijl ik hier normaal gesproken niet veel mee op heb. Erg origineel en gedurfd ook van koning en koningin om met deze fotograaf in zee te gaan. De man heeft toch een zekere stoute reputatie en denk bijvoorbeeld aan zijn serie Royal Blood. Het resultaat mag er zijn in ieder geval. Over een paar honderd jaar kijken mensen naar deze foto’s, zoals wij nu op schilderijen naar de vorsten van ‘toen’. Alex en Max hoeven zich hier niet te schamen.


Als je er helemaal geen genoeg van kunt krijgen (zoals wij) kun je ook nog naar het naastgelegen Fotomuseum. Hier wordt het vroege werk van Olaf getoond, veel jaren 80, voornamelijk in zwartwit. Trefwoorden: Sodom en Gomorra, Jeroen Bosch, SM en heel veel eh, jongeheren. Net als in het Gemeentemuseum was het hier erg druk met bezoekers. Ik had nu en dan het gevoel in een cartoon van Gummbah verzeild te zijn geraakt. 

Als je de expositie(s) wilt zien heb je nog tijd genoeg, 12 mei 2019 is het afgelopen.