woensdag 28 mei 2014

Kraftwerk


Een van de leukste films die ik ken is The Big Lebowski (1998) van Joel en Ethan Coen.
Titelheld The Dude Lebowski, gespeeld door Jeff Bridges, krijgt het met veel vreemde types aan de stok, bijvoorbeeld met Uli Kunkel en Franz en Dieter, leden van de nihilistische Duitse electroband Autobahn. Erg grappig. Verrassend en leuk is ook de gastrol van een onherkenbare Aimee Mann, als Kunkels naamloze en chagrijnige vriendin.

Met deze rare Duitse band wordt natuurlijk Kraftwerk gepersifleerd, een opmerkelijke en pretentieuze band, die vooral actief was in de jaren zeventig. Autobahn is de titel van een van hun songs en in de film is ook duidelijk een parodie op een van hun albumcovers te zien. Nu is Kraftwerk natuurlijk wel erg makkelijk te persifleren, met hun toch wel harkerige uitstraling, kille muziek, het zwaar Duitse accent en de robotachtige podiumact.

Toch is het belang van deze groep voor de popmuziek niet te onderschatten. Hun experimentele, avantgardistische muziek is van grote invloed geweest op latere bands en popstromingen. In de eerste instantie natuurlijk op de vele Engelse synthesizerbands uit de jaren tachtig (en dus indirect ook op de electropop van nu) en later nog op de housemuziek, in al haar varianten.