Het Obecni dum (Representatiehuis) is dè Art Nouveau tempel van Praag. Het werd gebouwd tussen 1905 en 1912 en dient als cultureel centrum.
Zowel de gevel als het interieur zijn rijk en overdadig versierd met Jugendstilmotieven. Tot in de lobbies, vestiaires en trappenhuizen zijn geometrische patronen, mozaïekwerk en marmerdecoraties te bewonderen van alle toonaangevende Tsjechische kunstenaars van die tijd. Het gebouw toont op bijzondere wijze de stijl van de Praagse secesni, een lokale variant van de art nouveau stijl.
Er is onder andere werk te bewonderen van Alphons Mucha. Hij keerde hiervoor in 1910 definitief terug naar Praag, maar door tegenwerking van jonge kunstenaars heeft hij uiteindelijk alleen de salon van de burgemeester gedecoreerd. Hij bracht hier een serie symbolische schilderingen aan waarmee hij uiting gaf aan zijn patriottische gevoelens. Het lijkt een vooruitblik te zijn op zijn Slavische Epos, waarmee hij na jaren van Oostenrijks-Hongaarse onderdrukking weer een nationalistisch besef hoopte aan te wakkeren, en steun aan het panslavisme. Iets wat later ook tot uitdrukking komt in zijn ontwerp voor het glasraam in de Sint Vituskathedraal in Praag.
Het art nouveau decor van Obecni dum toont volop het Tsjechische nationalisme van het begin van de vorige eeuw. De schilderijen en sculpturen illustreren de Boheemse mythologie. Het gebouw was dan ook bedoeld als de nieuwe plaats van samenkomst en cultuurbeleving voor de Tsjechoslowaakse gemeenschap, als tegenhanger van de Oostenrijkse gemeenschap in Tsjechoslowakije. In de grootste ruimte, de Smetanazaal, werd in 1918 de onafhankelijkheid van de Tsjechoslowaakse republiek afgekondigd. Deze concertzaal biedt plaats aan 1200 mensen.
Er zijn twee restaurants en er is een grand café dat die naam ruimschoots verdiend. Aan het hoge plafond hangen enorme kroonluchters in art deco stijl. Zelfs onze consumpties (koffie met Sachertorte en een prettig likeurtje) worden symmetrisch voor ons uitgestald. Er klinkt oude jazz. Alles is perfect.