Elke maand op een woensdagmiddag organiseert Naturalis een "spreekuur" waar deskundigen vragen beantwoorden over vondsten uit de natuur. Iedereen is dan welkom met zijn schelpen, botten, stenen en fossielen.
Het is altijd leuk om te zien waar mensen zoal mee aan komen zetten. De laatste tijd wordt er veel materiaal meegenomen dat afkomstig is van de Zandmotor. Eerlijk gezegd had ik nog niet eerder van deze plek gehoord, maar het blijkt hier te gaan om een kunstmatig schiereiland van opgespoten zand dat uit de Noordzee komt. Het ligt voor de kust tussen Ter Heijde en Kijkduin. Een deel van dit zand is afkomstig uit diepe geulen ver van de kust vandaan. Dit oudere zand komt uit de laatste IJstijd in Nederland, zo'n 116.000 - 11.500 jaar geleden. De Noordzee was toen een enorm steppelandschap waar allerlei dieren in rondliepen zoals mammoeten, wolharige neushoorns, wilde paarden, rendieren en grottenhyena's. Er worden dan ook vaak fossiele botten gevonden van dieren die in die tijd geleefd hebben.
Ook op het gebied van kustbescherming en kustonderhoud is de Zandmotor een bijzondere plek. Men werkt hier met water in plaats van tegen water. Het opgespoten zand wordt namelijk door wind, golven en stroming verspreid langs de kust tussen Hoek van Holland en Scheveningen, waar het weer nieuw strand en duin vormt. Op deze manier helpt de natuur ons in de bescherming tegen de zee. Het is een uniek experiment en als het werkt hoeft het zand voor de Delftlandse kust de komende twintig jaar niet aangevuld te worden en wordt herhaaldelijke verstoring van de kwetsbare zeebodem voorkomen.