dinsdag 8 december 2020

De Biezen


Sommige boekjes vind ik naar verhouding te duur voor hun geringe omvang, maar toch ook te charmant en onweerstaanbaar om te laten liggen. Dat overkwam me eerder met het brievenboekje van Remco Campert en Kees van Kooten, en nu dus met De Biezen.

De Biezen is een vriendenboekje van Mensje van Keulen en Maarten ’t Hart, met herinneringen aan Maarten en Eva Biesheuvel. Maarten overleed 30 juli jl., Eva eind vorig jaar. Ze waren zestig jaar onafscheidelijk.

Foto uit De Biezen

De bijdragen van Mensje van Keulen vind ik het mooist. Je proeft hoe zij meeleeft met Eva, die heel wat te stellen had met haar Maarten, vaak een ongeleid projectiel. Maarten ’t Hart daarentegen heeft het voornamelijk over zichzelf. Hij noemt het (nu ineens) een mythe, dat Biesheuvel en hij een paar jaar met elkaar gebrouilleerd zijn geweest. Daar was ‘geen sprake van’, Sunny Home werd door hem gemeden omdat hij bang was voor de hond Kippie. 

Ook de rivaliteit tussen beide Maartens komt aan de orde. ’t Hart schreef makkelijker en veel meer. Hij haalde enorme oplagen, maar Biesheuvel kreeg de P.C. Hooftprijs. Daar mocht hij ’t Hart graag mee plagen.

Foto's uit De Biezen

De Biezen is een leuke aanvulling op Biesboek, er staan veel foto’s in. Het boekje is niet overal verkrijgbaar.

De Biezen
Mensje van Keulen en Maarten ’t Hart
Sunny Home, 2020
84 blz.

Eva, door Siegfried Woldhek, op achterflap