donderdag 20 augustus 2020

Druif


Onze druif (Glorie van Boskoop) doet het heel goed dit jaar. De vruchten zijn nu mooi paars/blauw en heel goed eetbaar. Al moet ik toegeven dat ik wel een beetje verwend ben door de pitloze varianten die in de winkel liggen. Maar de oogst is dus goed en er zijn ook veel vogels die er van profiteren. Wij hopen dat de halsbandparkieten die hier in de buurt rondhangen ook eens komen aanlanden. Nu zijn het meestal de merels die er mee gaan schuiven. En, ongelooflijk, maar er gaan dan zo twee, drie grote druiven naar binnen. Zo'n kleine vogel met zo'n kleine snavel! Een soort omgekeerde bevalling. Hoe doet hij/zij het en waar blijft het? De merels hebben het goed bij ons. Ze eten ook van de taxus (voor ons heel giftig) en de wijnbes. En straks weer van de hulstboom. Erg leuk.


De druif hebben we twee jaar geleden gekregen van iemand die zijn tuinplan veranderde. Het was toen nog een grijze kale tak.


 De kleine pergola kregen we erbij. Die bleek al snel onmisbaar.


Pril begin.


Dit voorjaar ging de druif ineens 'bloeden', dat was even schrikken. Er gaan dan belangrijke vocht- en voedingsstoffen verloren en de sapstroom wordt verzwakt. Wij hebben geprobeerd om met behulp van kaarsvet het bloeden te stoppen. Dat heeft niet helemaal geholpen, maar gelukkig wel genoeg.


De druif werd krachtig, de takken dik, en de bladeren groot.


Daarna kwamen de druiven. Hier zijn ze nog heel klein. Je ziet ze per week groeien.