dinsdag 4 juli 2017

Verboden porselein


Het lijkt mij persoonlijk niet zo comfortabel, maar dit porseleinen voorwerp werd (en wordt) door veel mensen in Azië tijdens de nachtrust gebruikt om het hoofd te ondersteunen. Het object op deze foto is meegegeven in een graf. De bootachtige vorm is een Chinees gelukssymbool en staat voor welvaart.

En ook dit type neksteun is vooral bedoeld als grafgift. 

Deze en nog veel meer kunstvoorwerpen zag ik in museum Prinsenhof in Delft op de expositie Verboden porselein - exclusief voor de keizer. Een mooie collectie 500 jaar oud Ming porselein, die voor het eerst buiten Azië getoond wordt. In de interessante toelichting wordt ook een link gelegd met Delfts Blauw.


In China zijn draken de brengers van geluk. Heeft een draak vijf tenen (zoals op deze vaas uit de 15e eeuw), dan gaat het om een keizerlijke draak. Alleen de Chinese heerser mag deze gebruiken, vandaar het thema van deze tentoonstelling. Een draak met slechts vier tenen is voor prinsen en buitenlandse koningen en het gewone volk moet het met een drietenige draak doen.Dit is een "ding" (Chinees voor wierookbrander).
Op deze tentoonstelling is ook werk van hedendaagse kunstenaars te zien, bijvoorbeeld  deze porseleinen voorwerpen, Imperial Stacks, die in Jingdezhen gemaakt zijn door Hans van Bentem (1965). Het zijn stapelingen van telkens drie losse objecten, die van samenstelling zouden kunnen veranderen. De sculpturen verwijzen naar symbolen uit de Chinese cultuur.De tentoonstelling is nog te zien tot 3 september 2017, informatie vind je hier.