vrijdag 17 juli 2015

Bergmis met paardenzegening


Voor militairen in de bergen spelen draagdieren nog altijd een belangrijke rol. Elk jaar vindt er in Sankt Martin bij Lofer in het Salzburger Land een bedevaart met paardenzegening plaats. Deelnemers zijn Oostenrijkse en Beierse (Duitsland) bergsoldaten met hun lastdieren.

Foto: Bundesheer

Na een klein half uurtje vanaf St. Martin bergopwaarts door een bos bereiken we bedevaartsoord Maria Kirchental. Er zijn al flink wat belangstellenden. Om twaalf uur arriveren de soldaten met hun Haflingers en muildieren. Er rijden ook twee dragonders mee. Dit jaar zijn er geen Zwitserse deelnemers. De stoet is al om zeven uur gestart in Hochfilzen (Tirol) voor een mars van vijf uren in de stromende regen over de Römersattel, langs een deels zeer steil pad naar Maria Kirchental.

Aankomst bij Maria Kirchental.

Op de achtergrond de Wallfahrtskirche uit 1701.

Haflingers ogen lief en stoer tegelijk.

Prachtige muildieren uit Beieren.

Kolonel Ertl en zijn Oldenburger hengst Orlando doen elk jaar mee.

Veel belangstelling van oudere locals.




In de open lucht (het regent nog steeds) vindt een RK veldmis plaats, sfeervol begeleid door een militaire blaaskapel. Het thema is "Ein Weg für den Frieden". Er wordt gesproken over vrede, Poetin en de Heilige Leonard (patroon van de paarden) en afgesloten met een paardengebed.

De militaire kapel en een geïmproviseerd altaar.

Foto: Bundesheer

Daarna vindt de paardenzegening plaats. Militärdekan Gopp zegent alle paarden afzonderlijk en ook het publiek krijgt zijn deel. Gopp loopt kriskras tussen de gelovigen en is daarbij niet zuinig met zijn waterkwast.

Gezegend en wel gaan wij huiswaarts, een mooie ervaring rijker.

Sankt Leonard