zaterdag 23 mei 2015

Front - Heimat; Tirol im Ersten Weltkrieg


Vandaag precies 100 jaar geleden, op 23 mei 1915, verklaarde Italië de oorlog aan Oostenrijk - Hongarije en daarmee werd ook Tirol een deel van het strijdtoneel van de eerste wereldoorlog.


Als je deze zomer in Innsbruck bent (en dat zou zomaar kunnen als je van bergwandelen houdt) kun je een bezoek brengen aan het Tiroler Landesmuseum Ferdinandeum. Onder de titel Front - Heimat is daar een tentoonstelling ingericht over het alledaagse leven in Tirol van zowel soldaten als burgerbevolking tijdens de eerste wereldoorlog. De veelzijdige expositie belicht sociaal historische, economische en culturele aspecten en laat zien welke daarvan speciaal voor Tirol kenmerkend zijn. Te zien zijn o.a. foto's, documenten, uitrustingsstukken, curiosa en werk van kunstenaars als Alfons Walde en Oskar Kokoschka.

De tentoonstelling is nog te zien tot 1 november 2015. Informatie vind je hier.

Na de eerste wereldoorlog is Tirol opgedeeld, twee provincies zijn door Italië geannexeerd. Dit is nog steeds een pijnpunt.


Voor de Italiaanse kant van het verhaal kun je naar het Museo Storico Italiano Della Guerra in Rovereto. Zie hier.  Ook aan deze zijde was de brave burger zwaar de klos. Jongemannen, afkomstig uit de katholieke boerenbevolking werden ingezet als kanonnenvoer. In de zware strijd in het hooggebergte waren zij jarenlang vrijwel kansloos. Martin Michael Driessen schreef er een indrukwekkend verhaal over (hier).

Een lezenswaardig artikel van National Geographic Italië over Guerra Bianca (de witte oorlog), de strijd die Italiaanse en Oostenrijkse troepen tot op 3500 meter hoogte en bij temperaturen tot -30 graden Celsius uitvochten in de Dolomieten, vind je hier.