donderdag 28 mei 2015

Calefax Rietkwintet

(foto: Rob Marinissen)

Gezien en gehoord in de Aalmarktzaal in Leiden, het Calefax Rietkwintet met het programma Tonale Spelletjes. Het befaamde Calefax Rietkwintet  bestaat inmiddels 30 jaar, maar ik zag ze voor het eerst live spelen in oktober vorig jaar. Dat was in Naturalis, tijdens de Dag van het Natuurboek, georganiseerd door Vara's Vroege Vogels. De energie en het overduidelijke speelplezier in dat korte optreden zijn mij bijgebleven. En ook hun uitvoering van de begintune van Paulus de Boskabouter, voor mij jeugdsentiment.

Calefax is ontzettend veelzijdig, niets muzikaals is ze eigenlijk te dol. Dat blijkt ook weer uit het programma Tonale Spelletjes, waarin veel ruimte voor de speelse kant van de muziek. Het is leuk om ze aan het werk te zien. De prachtige instrumenten en de heren zelf, vijf krachtige persoonlijkheden die door jarenlange samenwerking tot een samenspel op topniveau zijn gekomen.

Voor de pauze was er o.a. werk van Purcell te beluisteren en een van die muzikale puzzels van J.S. Bach. Daarnaast nog de première van een opmerkelijk stuk van de Amerikaanse componist Ned McGowan, dat hij speciaal voor Calefax schreef. De componist zat in de zaal. Na de pauze een wat langer stuk van Karlheinz Stockhausen: Tierkreis (Dierenriem). Thuis, als achtergrond op de radio, zou ik dit absoluut niet kunnen velen, maar hier in de zaal was het werkelijk een plezier om te beluisteren en vooral ook om te zien. De benadering van Calefax is theaterachtig en ook de belichting speelt een rol. Voor mij een van de hoogtepunten van de avond. Zo zie je maar weer.

De Aalmarktzaal (een soort verlengstuk van de Stadsgehoorzaal)  is een mooie, kleine schouwburgachtige zaal. Tip: boek hier ook van te voren het zogenaamde pauzearrangement. Voor een kleine meerprijs staat er in de pauze een gereserveerd tafeltje voor je klaar, met je consumpties en wat knabbels. Erg leuk en heel praktisch. (Voor ons extra feestelijk, wij kregen dit concert kado).

Als je in de gelegenheid bent om Calefax te zien, moet je dat zeker doen. YouTube staat vol met filmpjes van het kwintet, bijvoorbeeld deze.