dinsdag 2 oktober 2012

Lesula


Dit aapje heeft een knuffelfactor 10!

Deze onweerstaanbare foto stond vorige maand in alle kranten, want de lesula was toen net "ontdekt" in Congo. Eigenlijk was dat al het geval in 2007, maar nu pas is officieel vast komen te staan dat het hier echt om een nieuwe en onbekende apensoort gaat.

Het lesula-aapje heeft alles mee om er onmiddellijk van te houden: het is verlegen en stil, heel tenger, kwetsbaar en staat nu al op de lijst van bedreigde diersoorten.
Aan zijn gezicht worden allerlei menselijke kenmerken gekoppeld, zoals wijsheid, melancholie, gevoeligheid en intelligentie.

De foto werd zelfs een 'hartverscheurend mooi portret' genoemd en vergeleken met allerlei bekende en onbekende kunstwerken. Het aapje lijkt een bijna ongrijpbare emotie te tonen. Zijn ogen hebben een diepte en oprechtheid zoals die bij sommige ontroerende portretten door grote meesters.


Hoe komt het toch dat dit gezicht onmiddellijk zoveel menselijke sympathie oproept?
Herkenning natuurlijk! Grote, bijna menselijke ogen in een onbehaard gezicht met lange blonde manen. Een kennelijk vergelijkbaar karakter, empathie. Lesula's ogen glinsteren met wat lijkt op compassie en tederheid.

Uit onderzoek is gebleken dat het een zeer sociaal dier is, dus misschien gebruikt het net zoals wij z'n gezicht als een fundamenteel communicatiemiddel. Een lange, menselijk uitziende neus  maakt het gevoel dat we kijken naar een zeer naaste verwante compleet.