dinsdag 13 oktober 2020

Jam sessie


Onze druif (Glorie van Boskoop) deed het heel goed dit jaar.


Zo kwamen we op het idee om ook eens jam te maken. Dat hadden we nog niet eerder geprobeerd, maar op internet vonden we natuurlijk al snel recepten en de juiste handelwijze.


De pitten en velletjes zijn te hard om in jam te verwerken (eigenlijk is het gelei), daarom moeten de druiven eerst gekookt worden. De smaak van pit en vel komt op die manier toch nog in de jam terecht. 


We hebben de druiven gekookt met kaneel, vanille en het onvolprezen kruidenpoeder van Jonnie Boer, in dit geval de 'Chinese 5 spice'. Daarna moest het mengsel een dag blijven staan, zodat de smaak er goed in kon trekken.


Ook de potten (en de deksels) moeten uitgekookt worden.


Het brouwsel gaat door de zeef. De prut wordt weggegooid.




Het sap blijft over, daar wordt geleisuiker aan toegevoegd. We hadden net iets te weinig sap, dus snel nog wat verse druiven geplukt en uitgeperst. Een kleine noodgreep met een voordeel: het eindresultaat wordt net iets zuurder.


Het nieuwe mengsel 1 minuut laten doorkoken.




De inhoud van de pan wordt heet in de potjes gegoten. Deksels er stevig op (gloeiende gloeiende), 5 minuten ondersteboven zetten, en klaar!

Het zag er eerst allemaal wat dun en vloeibaar uit, mislukt dachten we.


Maar dat viel dus reuze mee. En de smaak is fantastisch. Fruitig, kruidig, fris, maar met een hint van warme wijn. Heerlijk voor in de herfst!