woensdag 8 januari 2020

OK Blogger


Boomer is het ‘Dikke van Dale’ woord van het jaar 2019.
Eigenlijk is het een scheldwoord, het is niet aardig bedoeld. Sommige jongeren gebruiken het om vooral ouderen neerbuigend af te serveren. Maar in de praktijk kunnen boomers ook wel jonge mensen zijn met ouderwetse of conservatieve opvattingen.

In de media was en is er veel aandacht voor dit woord, de context en al die bijdehante jongeren. Vooral de Volkskrant schijnt er geen genoeg van te krijgen, tot mijn verbazing. Een jongere generatie die zich afzet tegen een oudere generatie lijkt mij niet bepaald iets nieuws.

Een leuk voorbeeld daarvan vind ik de Vader & Zoon strips van Peter van Straaten, uit de jaren 70 en 80. De linkse, progressieve zoon en het eeuwige gekibbel met zijn rechtse, conservatieve vader.

De eigenwijze, betweterige zoon in zijn spijkerpak is duidelijk van de boomer generatie (1945-1955). En het is extra grappig om te zien dat de jongeren van nu in feite veel gemeen hebben met deze drammerige protestgeneratie, die van mening was dat de geloofwaardigheid van mensen afneemt naarmate ze ouder worden. En kijk aan, nu worden ze dus zelf weggezet als ‘falend’, door de hedendaagse jeugd. En deze selfie-generatie wordt straks op zijn beurt ook weer afgekraakt en afgewezen door een volgende lichting. Met een beetje geluk maak ik dat nog mee.

Hier nog eens de autoritaire stripvader. Hij vertegenwoordigt de oudere generatie in de jaren 70. Peter van Straaten tekent hem in een grijs gestreept driedelig pak.


bron foto: Volkskrant
Wat een verschil met de oudere generatie van nu. Zo ziet een boomer er dus uit, volgens de Volkskrant. Het is iemand die vroeger zogenaamd heel progressief dacht, maar tegenwoordig zijn zaken goed voor elkaar heeft. Deze boomer zou zo maar die stripzoon van toen kunnen zijn. Zelfde eigenwijze hoofd, en de eeuwige spijkerbroek.




bron afbeeldingen:
Vader & Zoon draven door
Peter van Straaten
Van Gennep, 1983