woensdag 15 januari 2020

De redschuur



2019, de redschuur wordt gerenoveerd.

Januari 2020, renovatie voltooid.

Vorige week is de voormalige redschuur van de KNRM in Katwijk na een geslaagde renovatie heropend. Dit boothuis was vroeger de uitvalsbasis van de reddingboot, maar tegenwoordig is het eigendom van de gemeente. De historische bomschuit KW88 ligt er 's winters opgeslagen.

Redschuur na renovatie, januari 2020.


Op deze oude foto kun je zien hoe de reddingboot destijds met paarden naar de zee werd getransporteerd. Vreemd genoeg ligt de schuur nog een heel eind van het strand af. Ik weet niet waarom daarvoor gekozen is. De KNRM post werd in 1951 in gebruik genomen, tot de verhuizing in 2001. Het gebouw zou worden gesloopt, maar na uitstel, afstel en enige verloedering werd het zelfs nog een gemeentelijk monument. En dat valt me dan weer mee van de gemeente Katwijk, altijd dol op de sloopkogel.

bron foto: Scheepvaartmuseum


Bert van der Meij. Bron foto: still promotie WWFest

Vrijdag kan ik de redschuur ook eens van binnen bekijken. Bert van der Meij houdt er in het kader van Warm Winter Fest een praatje: Een bomschuit in 20 minuten. Met medewerking van een zeemanskoor. Lijkt me erg leuk. Wil je ook? Dan heb je vette pech, want inmiddels is het