woensdag 11 december 2019

Rebel Whopper

Bron afbeelding: reclame Burger King

Fastfoodgigant Burger King introduceerde in november een vegetarische hamburger, vega-variant van de bekende Whopper. Op zich niet enorm spectaculair nieuws (schijven komen en schijven gaan, nietwaar?), maar ik moest  wel een beetje smilen om de naam die er op geplakt werd: de Rebel Whopper. Wat een radicale ommezwaai ineens! Een ongelooflijk slim staaltje marketing is dat. De zielige vegetariër met zijn brandnetelburger beleeft hier een snelle imagowissel van geitenwollensok naar stoere James Dean. Van zeikerige spelbreker en party-pooper naar eigenzinnige rebel. Geniaal!

Hiermee neemt Burger King gelijk een flinke voorsprong op McDonalds dat tegenwoordig het spoor een beetje bijster lijkt te zijn. Zij hadden even een groenteburger, maar waren er al snel mee gestopt. Wat een flauwekul en moeite toch, die vegetariërs en veganisten. Maar ja, het zijn er nu wel veel ineens en de concurrent doet het ook. Deze maand kwam McDonalds met een nieuwe zogenaamde vegaburger. Zogenaamd, want de nieuwe McVeggie wordt gefrituurd in dezelfde olie als waar ook de kip in bereid wordt. Ze begrijpen het niet of willen het niet begrijpen. Dit is dus niet vegetarisch en McDonalds mikt hiermee kennelijk meer op het eveneens groeiende aantal flexitariërs (vagetariërs). Een gemiste kans, lijkt mij.

Nee, dan Unilever. Daar weten ze intussen heel goed waar het geld van de toekomst ligt. Unox begeeft zich succesvol op de vegamarkt en vorig jaar heeft Unilever voor een megabedrag De Vegetarische Slager overgenomen. En uitgerekend dat bedrijf gaat de vegetarische hamburgers voor de Rebel Whopper leveren aan Burger King. Een goeie zet en zo is het cirkeltje weer rond.