donderdag 3 april 2014

Betoeteren


Op het hoesje van de cd Is dit nu later (1990) van Stef Bos zien we de zanger met een broertje op het strand van Katwijk. Het is een foto uit de jaren zestig.

Bij een optreden vertelde Stef Bos (1961) dat hij nog steeds een warm plekje heeft voor Katwijk aan Zee, omdat hij hier als kind elk jaar de zomervakantie doorbracht. Het nogal degelijke gezin Bos kwam uit Veenendaal, en "Katwijk was toch een soort Veenendaal aan het strand...".  Tja.

Op de foto zitten de broertjes op een stellage, zoals die destijds door de strandexploitanten gebruikt werden om de zwemmers in zee in de gaten te houden. Een meestal kloeke jongeman, gewapend met een toeter, speurde vanaf zo'n verhoging naar potentiële drenkelingen. Zwemmers die zich te ver in zee waagden, werden met krachtig hoorngeschal gewaarschuwd.

Waar zijn deze strandwachters gebleven? Wanneer is deze regeling afgeschaft? Ik moet nu wel heel ver in mijn geheugen graven, waarschijnlijk is dat eind jaren zeventig geweest. En wat was de reden van het verdwijnen? Alleen nog maar fantastische zwemmers? Of lieten de mensen zich eenvoudigweg niet langer betoeteren?