zaterdag 25 mei 2019

Friesland wingewest

Deze week was het weer flink raak in Groningen. Een beving met een magnitude van 3.4, gevolg van de gaswinning in de provincie. Opnieuw aandacht in de media, bezoek uit Den Haag en vage beloften. 

Problemen worden verschoven. Groningen draait de kranen dicht, Friesland draait ze open. Friesland is de nieuwe bom. Een geruisloze bom, want hier is al vele jaren sprake van gestage bodemdaling. De kans op antropogene aardbevingen in Friesland is minder groot, omdat de meeste gasvelden hier relatief klein zijn, zeker vergeleken met Groningen.

Door de bodemdaling in gebieden waar gas- en zoutwinning plaatsvindt, is er schade aan onroerend goed. Voor bewoners is het onmogelijk om deze schade vergoed te krijgen, zij moeten zelf hard maken dat mijnbouw de oorzaak is. Het draagvlak voor deze activiteiten is onder de bevolking nihil, maar de provincie staat vrijwel machteloos omdat het ministerie op dit terrein de bevoegdheid draagt. Ondanks negatieve adviezen van provincie en waterschap laat de overheid Vermilion de productie nog steeds flink opvoeren. Dit bedrijf denkt nog jaren voort te kunnen.

Bron: TNO, 2012
Groen: gasvelden die al bekend zijn, of vermoed worden.


Bron: TNO, 2012
Zoutlagen. Zoutwinning kan gepaard gaan met significante bodemdaling. Hoe dieper de winning hoe groter het gebied waarover de bodemdaling wordt verspreid.


Bron: TNO, 2012
Kans op geïnduceerde bevingen in gasvelden. De maximaal te verwachten magnitude van een door gaswinning geïnduceerde beving bedraagt 3.9 op de schaal van Richter.

geel=kans op beven tot 15%
oranje=kans op beven tot 62%
bruin=reeds gebeefd
paars= onbekend
groen=verwaarloosbaar.

Bron: TNO, 2012
Indicatie mogelijke interferenties. (Activiteiten die gelijktijdig plaatsvinden, kunnen elkaar mogelijk beïnvloeden.)



Bron kaarten:
TNO (2012) in opdracht van Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie