maandag 6 maart 2017

De Stille Beving


Als je De Stille Beving niet gezien hebt (afgelopen zaterdag op NPO2)  moet je dit zeker nog even doen.

In deze documentaire kun je zien wat de aardbevingen in Groningen, veroorzaakt door de gaswinning, met de bewoners doen. De materiële en emotionele schade die zij ondervinden. Hoe mensen vermorzeld worden door Grote Belangen en geldzucht van boeven.

Ik 'kende' de situatie alleen uit de krantenberichten, maar op film, meelevend met het gezin dat in de film enkele seizoenen gevolgd wordt, is het huiveringwekkend. De voortgang van het verval, de scheuren in het huis, het noodzakelijke stutwerk, het plotselinge schudden (vastgelegd door camera's), de angst en onzekerheid en het constante gevoel van onveiligheid. De sfeer doet me soms denken aan de naargeestigste scènes uit Publieke Werken.

Prachtige monumentale boerderijen moeten worden afgebroken, het landschap verandert daardoor blijvend. Een groot verlies voor het nageslacht. Ik vergelijk het met verplichte destructie in oorlogstijd, zoals bijvoorbeeld met de Boulevard in Katwijk 1940-1945, toen daar alles moest wijken voor de Duitse Atlantikwall.

De gedupeerden worden door de veroorzaker van deze ellende, de NAM (en de overheid), ronduit schofterig behandeld. Er wordt schaamteloos gelogen en tijd gerekt. Terwijl er hier miljarden zijn verdiend. Het gezin dat wij in deze documentaire volgen is behoorlijk mondig, maar ook zij worden voortdurend aan het lijntje gehouden. De boerderij van de buren wordt gesloopt en op hun tijdelijke adres moet dit oudere echtpaar eindeloos wachten op een regeling voor een ander huis. De NAM heeft tijd zat. De buurman, zwaar hartpatiënt, trekt het emotioneel niet en overlijdt.

Je hoeft dus niet in een derdewereldland te wonen om als burger gekleineerd te worden door een multinational en een corrupte overheid.

Iedereen kijken!

De documentaire vind je  hier.