zaterdag 21 mei 2016

De trots van Polen


In  het Gemeentemuseum in Den Haag zagen wij de mooie overzichtstentoonstelling van Wojciech Weiss (1875-1950), volgens de begeleidende tekst "misschien wel de belangrijkste Poolse kunstenaar uit het begin van de twintigste eeuw, een historische icoon in Oost-Europa". Voor ons een verrassende eerste kennismaking, maar het is dan ook de eerste grote tentoonstelling van Weiss' werk buiten Polen. De getoonde schilderijen komen uit Warschau, Krakau en Poznan.



Wojciech Weiss leefde in "interessante tijden", iets waar je meestal niet jaloers op hoeft te zijn. In de periode voor de Eerste Wereldoorlog exposeerde hij nog met Klimt en Toorop bij de Wiener Secession, waar hij lid van was, en werkte hij enkele jaren in Parijs. Maar na de Tweede Wereldoorlog, Stalin en het IJzeren Gordijn kwam er een einde aan deze inspirerende contacten met West-Europese kunstenaars.


Vooral de (zelf)portretten vond ik erg goed.

Ik vind dat het Gemeentemuseum best wat meer reclame zou mogen maken voor deze pracht-expositie. Nu gaat alle aandacht naar Jan Toorop en Klimt/Schiele.

Wojciech Weiss, de trots van Polen, is nog te zien tot en met 12 juni 2016. Informatie: hier.