zondag 31 augustus 2014

Keizer Wilhelm in Amerongen

Kasteel Amerongen.

Aan het einde van de Eerste Wereldoorlog (1918) is de Duitse keizer Wilhelm II naar Nederland gevlucht. Tot aan zijn dood in 1941 heeft hij in Doorn gewoond. Dat hij eerst nog geruime tijd in Kasteel Amerongen heeft gelogeerd, is minder bekend. Zijn gastheer daar, namens de Nederlandse regering, was graaf Van Aldenburgh Bentinck. Die voelde er eigenlijk niet zo veel voor, maar hij werd overgehaald door onder anderen zijn zoon en de Commissaris van de Koningin, die hem er aan herinnerden dat Wilhelm en hij beiden lid waren van dezelfde Johanniter orde. Verder zou het maar voor drie dagen zijn, maar dat werd uiteindelijk anderhalf jaar. Dat zal niet leuk geweest zijn voor graaf Bentinck, maar zéker niet voor de Belgische weeskinderen die hij van plan was geweest op te nemen in het kasteel.

Schilderij van Graaf Bentinck als Johanniter ridder en het borstbeeld van Wilhelm.

Bij het afscheid gaf de ijdele Wilhelm een groot borstbeeld van zichzelf kado. Zijn vertrek zal vooral heilzaam zijn geweest voor de nog resterende bomen in de kasteeltuin. De grote hobby van de keizer was namelijk bomen zagen en hier werd excessief uiting aan gegeven. Ook de familie Bentinck zal een zucht van verlichting hebben geslaakt. Het verblijf van Wilhelm betekende voor hen een financiële aderlating. Verder lijkt het mij geen pretje om maandenlang met deze eigenzinnige, onbescheiden man onder een dak te moeten leven. Zijn urenlange politieke betogen en strikte dagindeling waren berucht.

Het tafelzilver heeft de familie Bentinck zelf gehouden.

Op het kleine balkon in de eetzaal, rechtsboven op de foto, werd meestal gemusiceerd. Dat werd door Wilhelm afgeschaft omdat de muzikanten dan op zijn bord konden kijken. Meer waarschijnlijk is, dat hij er een probleem mee had dat zijn misvormde hand te zien was. Voor het balkon werd nu een groot schilderij opgehangen, maar iemand van het personeel had daar een heel klein kijkgaatje in gemaakt. Dat kwam bij een restauratie aan het licht.

Hier tekende Wilhelm II de abdicatie.

Aan dit kleine bureautje, rechtsachter op de foto, werd op 28 november 1918 door Wilhelm II de abdicatie getekend. Daarmee kwam officieel een einde aan het Duitse keizerrijk.

Vertrekken van de keizer en zijn echtgenote.


Een bezoek aan Kasteel Amerongen kan ik aanbevelen. Het gebouw staat vol met kunst en antiek en heeft een interessante geschiedenis. In de voormalige stallen wordt een prima biertje geserveerd, De Leckere.

De voormalige stallen.