donderdag 12 februari 2015

Werkplaats Triceratops


Onder de titel Werkplaats Triceratops wordt er deze maanden op de vijfde verdieping van Naturalis de kop van een dinofossiel gerestaureerd en geprepareerd. Publiek is daarbij welkom. Het is de bedoeling om deze schedel te presenteren in de Dinozaal van het nieuwe museum dat momenteel volop in ontwikkeling is.

Triceratops was een plantenetende dinosauriër die ongeveer 67 miljoen jaar geleden leefde in wat nu Noord-Amerika is. Het was een tijdgenoot (en snack) van Tyrannosaurus rex. Ik weet niet of het een makkelijk prooi was met z'n drie hoorns en een nekschild. Het dier was ook nog eens 8 meter lang en 3 meter hoog en kon wel 7000 kilo wegen.


Een Triceratopsschedel is niet zo heel zeldzaam, in de loop van de tijd zijn er veel gevonden. Deze schedel kreeg Naturalis in 2014 van het Mineralogisch en Geologisch Museum van de TU Delft, samen met het dodoskelet en de belangrijke collectie delfstoffen. Tijdens het transport overzee in 1956 is het fossiel zwaarbeschadigd (600 stukken!) en daarna is het niet geheel correct gerestaureerd. Paleontologen van Naturalis en enkele vrijwilligers gaan hem nu volgens de nieuwe wetenschappelijke inzichten weer in elkaar zetten. Daar zijn ongeveer 4 maanden voor uitgetrokken.



Een medewerker legt uit hoe snel een jonge Triceratops groeide. Deze schedel is van een jong exemplaar. Ik vind het fascinerend dat een dergelijk kolossaal dier uit een ei komt.