zondag 17 augustus 2014

Rondje Leidse musea

Leeuwentemmer, Cabaret Mechanical Theatre

Leuk rondje Leidse musea gemaakt. Gestart in Rijksmuseum Volkenkunde met de expositie Leve de mens! - Inheemse volken gefotografeerd door Jimmy Nelson. Echt heel goed. Liefhebbers kunnen (gratis) een mooi portret van zichzelf laten maken. Nog te zien tot en met 7 september. Aanrader.

Vervolgens in de Lakenhal de tentoonstelling Gerrit Dou. The Leiden Collection from New York, met schilderijen uit de Gouden eeuw. Nog te zien tot en met 31 augustus.

Daarna het Rijksmuseum van Oudheden. De expositie Gouden Middeleeuwen toont prachtige archeologische vondsten uit de vroege middeleeuwen, o.a. fraai glaswerk. 26 oktober is de laatste dag van deze expositie.

The great fishtank in the sky, Cabaret Mechanical Theatre


Big Wave Machine, Cabaret Mechanical Theatre

Tenslotte Museum Boerhaave, een wetenschapsmuseum vol objecten uit de wereld van de natuurkunde en geneeskunde. Maar het leukst vond ik hier toch wel de familietentoonstelling Circus Boerhaave met een groot aantal automaatjes, te bedienen door een druk op de knop. Ontzettend grappig en raar en meestal volstrekt nutteloos. Dit zegt waarschijnlijk meer over mij. Ik was in mijn jeugd ook al niet weg te slaan bij die automaten met musicerende aapjes bij V&D. Daar moest dan wel een dubbeltje, of misschien zelfs een kwartje in. De automaatjes bij Boerhaave zijn van Cabaret Mechanical Theatre, en nog te zien tot de herfstvakantie.