vrijdag 8 augustus 2014

T. rex in Katholieke IllustratieIn de Katholieke Illustratie van 30 september 1948 stond een luchtig artikel over de constructie (Een reuzen-legpuzzle) van een T.rex skelet in het American Museum of Natural History (AMNH) in New York. Het weekblad Katholieke Illustratie was destijds een van de grootste tijdschriften van Nederland. Het is leuk om te zien dat de Tyrannosaurus rex 66 jaar geleden ook al een echte publiekslieveling was, verder zie ik eigenlijk alleen maar verschillen met nu. Het artikel staat overigens vol fouten.

De T.rex wordt beschreven als een voorhistorisch monster dat tienduizenden jaren geleden leefde aan het einde van het Krijt, een schrikwekkende reus die misschien nooit door mensen is gezien. Ik neem aan dat in 1948 toch ook wel bekend was dat het Krijt zo'n 65 miljoen jaar geleden eindigde en dat mensen en dino's niet in dezelfde tijd geleefd hebben. De voorzichtige toon zal wel ingegeven zijn door de katholieke signatuur van het blad, dat in 1968 opging in nota bene de Nieuwe Revu.


Opvallend op de foto's vind ik de rechtopstaande pose van de T.rex, de staart achter zich aan slepend, als een soort Godzilla. Tegenwoordig wordt een T.rex altijd afgebeeld met torso en staart horizontaal. Recente studies hebben aangetoond dat dit wetenschappelijk gezien de juiste positie is.


Afgaande op de tekst van het artikel denk ik dat het hier gaat om het holotype, de eerste benoemde Tyrannosaurus rex, in 1902 gevonden in Montana door fossielenjager Barnum Brown, een nogal Indiana Jones-achtige figuur. Dit skelet heeft daarna inderdaad jaren in het AMNH in New York gestaan, maar is in 1941 verkocht aan hun grote concurrent het Carnegie Museum of Natural History in Pittsburgh. De foto's van de puzzle zullen dan ook uit dat jaar dateren. In 2008 is dit skelet na een grondige update alsnog neergezet in de correcte "nieuwe" pose.

Het Carnegie Museum betaalde voor deze bijzondere T.rex slechts 7.000 dollar. Een heel verschil met de 5 miljoen euro (6,8 miljoen dollar) die Naturalis straks gaat neertellen voor haar T.rex. Voor 100.000 dollar (inclusief verzendkosten) heb je overigens al een heel mooi (en betaalbaar) afgietsel van de populaire T.rex Stan. Daar zijn er al tientallen van verkocht.

Het AMNH in New York heeft zelf ook een T.rex gehouden. Sinds 1915 staat hier een prachtig skelet, door Brown gevonden in 1908. Lange tijd waren dit de enige twee exemplaren ter wereld.

Met dank aan Nico voor het knipsel.