vrijdag 22 augustus 2014

Hopbeleving


Grappige cartoon van Peter van Straaten. En heel treffend, zoals altijd.
Dit is het imago wat bierdrinkers vaak nog hebben. Morsige rokers met een buik, middelbare mannen met baarden en truien. Zwelgers, vergeleken met de verfijnde wijnproevers. Je ziet het ook in de supermarkten. Hoewel het aanbod van de wat duurdere speciaalbieren gestaag toeneemt, wordt alles vaak nog rommelig neergezet. In tegenstelling tot de wijnafdeling. Daar staat alles ordelijk in de schappen, keurig gelabeld met jaartal, herkomst en toelichting over de smaak en de gelegenheid.

En dat terwijl Nederland, wat betreft bijzondere bieren, allang niet meer onderdoet voor België. De betere (meestal kleine) brouwerijen doen er alles aan om serieus genomen te worden door de fijnproevers. Soms schiet men een beetje door: Dit Superieure Pilsner heeft een mooie volle smaakaanzet van verfijnde zuren en fruitige bloesemtonen, voorzien van zachte ronde kruidencombinaties met een brede aromatische gerststructuur. Het bier heeft een karaktervolle mondvullende smaakbeleving met harmonieuze uitloop naar rijpe fruittonen. De afdronk is lang en intens met een hoogwaardige, strak sappige hopbeleving las ik op een etiket. Het lijkt wel een wijnseminar.


Toch zijn de jubeltonen in dit geval volkomen terecht. Château Neubourg, gestoken in een kek blauw en slank flesje, is prijzenwinnend bier en op dit moment het vlaggenschip van de Gulpener Bierbrouwerij. Het is sowieso prachtig wat in deze familiebrouwerij gepresteerd wordt. Op duurzame, milieuvriendelijke wijze worden er de lekkerste kwaliteitsbieren gebrouwen met Limburgse grondstoffen. De biologische biertjes zijn fantastisch. De brouwerij heeft eigen hopvelden, tijdens een fietsvakantie in Limburg kwamen wij er toevallig langs. Een volgende keer wil ik graag eens de brouwerij bezoeken. De wijze waarop Gulpener zich tegenwoordig presenteert, doet me sterk denken aan La Vialla (Toscaans verzendhuis, geen bier).

De hoptuin.