donderdag 13 september 2018

Wim Daniëls: De lagere school

Van Wim Daniëls las ik het uitermate nostalgische boek De lagere school, over “het wel en wee van de lagere school in de twintigste eeuw, met de nadruk op de periode vanaf 1930”.

Hoewel nostalgisch? Het ligt er maar aan in hoeverre je terugverlangt naar de lekkende kroontjespennen, de bus van de schooltandarts, halve lijfstraffen (de lineaal!), verplicht rechts schrijven, zure schoolmelk, zure nonnen, verkeersbrigadiertjes, schooltelevisie, schoolzwemmen in het chloorbad, iedere ochtend godsdienstonderwijs, strafregels, collectief nablijven, gymles, schoolsparen, zilverpapier en melkflesdoppen sparen, tafels opdreunen en noem het verder maar op.

Dit alles en nog meer komt aan bod in Daniëls boek met de (voor sommigen) zeer wervende ondertitel “toen bijna alles nog heel anders was”. Inderdaad! Een andere tijd met een totaal andere school dan de basisschool van nu. Geen groepen, maar klassen bijvoorbeeld, met een haast almachtige onderwijzer aan het roer.

Het hoofdstuk over “gemengde of aparte” klassen met jongens en meisjes is erg interessant en behoorlijk grappig gezien de (blijkt nu) enorme schijnheiligheid van de mensen die daarover moesten beslissen. En volgens Daniëls gaan er inmiddels weer stemmen op om meisjes en jongens van elkaar te scheiden in het onderwijs. Niet langer met het oog op de zedigheid, maar ter verbetering van het leerproces, de lessen zouden namelijk “veel rustiger verlopen” in niet-gemengde klassen. Hier kan ik het helaas niet mee eens zijn. In mijn eigen (middelbare) schooltijd was ik gedurende één jaar in een klas met uitsluitend jongens ingedeeld. Een experiment van die school in verband met “een overschot” aan jongens in dat jaar. Deze klas werd al snel berucht en was zo “vervelend” voor zowel leerlingen als docenten dat zij na afloop van het lange, lange schooljaar geheel ontbonden en verdeeld werd. Conclusie van de schoolleiding was: dit nooit weer! Meisjes in de klas zorgen voor evenwicht en een veel minder harde sfeer.

★★★☆☆