maandag 17 september 2018

Livestream Dalai Lama

bron foto's: still

Vanmorgen kon je kijken naar een livestream van de Dalai Lama in Ahoy Rotterdam. Hij gaf een boeddhistische les getiteld “Acht verzen voor het trainen van de geest in compassie”. De les was ook geschikt voor mensen met een niet boeddhistische achtergrond.

De Dalai Lama deed z’n verhaal in het Tibetaans en een waarschijnlijk hoogbegaafde boeddhistische mevrouw met een heel prettige stem verzorgde de soepele Nederlandse voice-over. Rechts van de Dalai Lama zat een meneer in het Engels mee te schrijven.


Wat fijn dat zoiets kan, zomaar op een maandagmorgen. Interessant om naar te luisteren, leuk om naar te kijken. In het algemene praatje na de les gaf de Dalai Lama aan dat het naar zijn mening in het 21e eeuwse boeddhisme niet (alleen) op geloven aankomt, maar vooral op wetenschap. Dat zul je niet elke religieuze leider horen zeggen.


De Dalai Lama werd flink in de watten gelegd. De mensen die dit persoonsverheerlijking vinden raad ik aan: kijk morgen even naar Prinsjesdag. Daarnaast was de tekst van de Dalai Lama wel goed onderbouwd, in tegenstelling tot de gemiddelde troonrede.

En wat een mooi woord eigenlijk: livestream. In feite is er niets nieuws onder de zon natuurlijk. In mijn jeugd had je de kerktelefoon waarmee mensen die ziek, zielig en nooddruftig waren (of vooral oud) thuis toch live een kerkdienst konden volgen. Het werd zo genoemd omdat de verbinding via het PTT telefoonnetwerk plaatsvond. Ook onze stokdove buurvrouw maakte hier gretig gebruik van, en ’s zomers als de ramen wijd open stonden konden wij allen meegenieten van de wekelijkse donderpreek. De buren aan de andere kant waren van een nog zwaarder kerkgenootschap. Ik herinner mij dat deze buurman op zondag de haan bij de kippen weghaalde. (Echt waar.)