maandag 18 april 2016

Narrow Escape


Gisteren was het jaarlijkse museumweekend, en dat gaf natuurlijk flink wat extra drukte in Naturalis. Zoals verwacht is alles naar wens verlopen en er was een goede sfeer in het museum.

's Middags zorgde onze koningspython Kaa voor enige spanning & sensatie met een mislukte verkenningstocht, dan wel ontsnappingspoging via het ventilatierooster bovenin haar terrarium. Helaas voor arme Kaa bleef ze halverwege steken in het kleine ronde gat waar ze doorheen gekropen was, en kon toen niet meer voor- of achteruit. Haar achterhelft hing nog verticaal in de warme glazen bak, terwijl de voorkant snel afkoelde boven het ventilatierooster. Dat is natuurlijk erg vervelend voor een tropische slang, nog afgezien van de andere ongemakken.


Er moest snel iets gebeuren en daarom werd er besloten vanaf het andere ronde gat in het rooster naar Kaa toe te knippen, om haar zo te bevrijden. Terwijl de collega's B. en M. met vaardige, doch voorzichtige hand de schaar hanteerden, hield collega K. de slang vast (en een klein beetje warm). Dat was niet geheel zonder risico, want hoewel Kaa normaal gesproken een lieverd is, wisten wij natuurlijk niet hoe zij zou reageren als er per ongeluk in haar geprikt of geknipt zou worden. Gelukkig liep het allemaal goed af.


Er was flink wat belangstelling van bezoekers, ook bij het lege terrarium na afloop. Omdat er hier en daar wat bloedspetters lagen, leek het of er iets vreselijks gebeurd was (waarbij een slang betrokken was!), maar dat kwam omdat collega B. zich tijdens het knippen gesneden had aan het scherpe metaal van het rooster.


Collega B. kreeg een pleister, Kaa kwam weer een beetje op temperatuur rond de nek van collega R. en collega F. fikste de binnenkant van het terrarium provisorisch met duct tape.


Meer Kaa? Zie  hier  en  hier.