bron: http://www.foksuk.nl/ |
Afgelopen zondag organiseerde GEA Kring Rijnland (een geologische vereniging) weer een interessante lezing in Naturalis, met als onderwerp de dreiging van geïnduceerde aardbevingen. Spreker was professor Manuel Sintubin van de Universiteit van Leuven. Er was een goede opkomst, want het onderwerp is in Nederland zeer actueel (Groningen!) en Sintubin is in ons taalgebied de autoriteit op het gebied van seismologie. De sympathieke Belg is regelmatig te gast in EenVandaag en levert opiniestukken aan diverse kranten. In de zaal werd flink meegeschreven (pers?) en er werden (kritische) vragen gesteld door andere deskundigen. Ik zag er ook Liesbeth van Tongeren, Tweede Kamerlid voor Groen Links.
In de lezing werd dieper ingegaan op de huidige kennis over hoe aardbevingen mogelijk geïnduceerd (in gang gezet) worden, en hoe deze kennis gebruikt kan worden om de dreiging van dit soort aardbevingen beter te kunnen inschatten bij allerlei menselijke activiteiten in de ondergrond. Want door bijvoorbeeld het onttrekken van grondwater, olie of gas uit diepe reservoirs, verstoort de mens het heersende spanningsveld in de aardkorst. En elke kleine verandering in dit spanningsveld rond de breuken in de aardkorst kan er voor zorgen dat de wrijving het niet meer houdt en de breuk het begeeft. Antropogene aardbevingen zijn het gevolg, ofwel aardbevingen geïnduceerd door de mens.
Zo ontstaat er steeds meer dreiging en risico in gebieden die tot op heden geen aardbevingsgebied waren. Dit is maatschappelijk onaanvaardbaar. De mensen in Groningen bijvoorbeeld hebben er schoon genoeg van. Het motto van deze lezing: 'Knoei niet met de wrijving!' werd dezelfde zondag nog eens krachtig onderstreept door wéér een kleine aardbeving in deze provincie.