dinsdag 6 januari 2015

De Wijzen uit het Noorden


Op 27 december, de eerste dag na Kerst dus, zag ik de eerste kerstboom al weer op straat liggen. Een enorm en prachtig groen exemplaar, geen goedkoperd. Wat een verspilling!
In gedachten zag ik een huisvrouw met naaldenfobie de boom krachtig en kordaat de deur uit werken, de tere zenuwen tijdens de feestdagen tot het uiterste beproefd, maar nu op deze vroege ochtend: hopla, wég ermee!

Zelf ben ik geneigd ons kleine boompje tot ver in het nieuwe jaar te laten staan (zie hier), maar veel mensen vinden het rond oud & nieuw wel weer mooi geweest. De officiële datum schijnt 6 januari te zijn, en ook bij onze oma gaat dit volgens een strak protocol. Op deze dag (Driekoningen) wordt de kerstboom afgetuigd en gaat alle kerstdecoratie weer in de doos. Daar zit inmiddels heel wat oude curiosa bij, want oma gaat richting de 100.

Van redelijk recente datum (een paar decennia geleden) zijn deze erg leuke Zweedse kerstfiguurtjes. Op 1 januari waren wij bij oma op bezoek en kon ik ze weer bewonderen op hun vaste plek bovenop het televisietoestel.

Meer kerststal:  hier

Meer oma:  hier

De complete set mét oma op de televisie.
Het kindje ingepakt als een kleine Eskimo.