vrijdag 9 juni 2017

Engelandvaardersmonument

Artist impression van Freedom Forward, Jurriaan van Hall (foto: pr)

Vandaag wordt Freedom Forward, het herdenkingsmonument voor de Engelandvaarders, officieel onthuld op de Boulevard van Katwijk. De kunstenaar is Jurriaan van Hall.

Het ontwerp op deze artist impression vind ik al erg mooi. Het bronzen beeld, hier middenin het helmgras van de zeereep, suggereert beweging, actie en wilskracht. Het zijn twee peddelende Engelandvaarders. De voorste figuur haalt zijn peddel krachtig door de golven, de blik naar de horizon (Engeland) gericht. De achterste man worstelt vermoeid door de elementen. Het monument herinnert ons aan de geslaagde pogingen, maar tegelijk ook aan de vele mislukte met de dood tot gevolg.

Waarom juist hier? Katwijk heeft rond 1941 een bijzondere rol vervuld als vertrekpunt voor Engelandvaarders. In totaal probeerden hier 35 mannen Engeland te bereiken, twaalf pogingen vanaf de kust, meestal per kano. Slechts vier daarvan zijn geslaagd (8 man), de anderen zijn verdronken of opgepakt door de Duitsers of ze probeerden het later nog een keer.

Een aantal enthousiaste mensen, verenigd in de Stichting Monument Engelandvaarders Zeehostunneltje Katwijk, zet zich al jaren actief in om de "Katwijkse" Engelandvaarders breed onder de aandacht te brengen. Hun website vind je hier.

Het monument dat vandaag onthuld wordt is een prachtig resultaat van hun inspanningen. Het valt in Katwijk vaak niet mee om iets van de grond te krijgen (behalve als je horecaondernemer of projectontwikkelaar bent). Het mooie Engelandvaardersmuseum op de Boulevard is er dan ook nooit gekomen.