woensdag 18 mei 2016

Judith in het Gemeentemuseum


Het Gemeentemuseum in Den Haag is mijn favoriete museum in Nederland, dat kan ik niet vaak genoeg aanbevelen. Maar als er ooit een uiterst geschikt moment is geweest om het te bezoeken dan is dat nu. Er zijn maar liefst drie tijdelijke exposities te bewonderen die echt zeer de moeite waard zijn. En dat allemaal met hetzelfde kaartje.

Om te beginnen Jan Toorop (nog maar even te zien, tot en met 29 mei a.s.),

verder Klimt - Schiele,

en tenslotte de belangrijke Poolse kunstenaar Wojciech Weiss, voor mij een echte verrassing. Daarover later meer op dit blog.

Wij gingen speciaal op pad om Judith (1901) van Gustav Klimt (1862-1918) te zien. Een buitenkansje, want dit beroemde schilderij is niet vaak buiten Wenen te bewonderen. Toen we in maart de overzichtstentoonstelling van Jan Toorop (zie hier) bezochten, werd de Klimt - Schiele expositie nog ingericht.


Behalve Judith wordt hier nog een ander beroemd kunstwerk getoond, namelijk Portret van Edith (1915) van Egon Schiele (1890-1918). De sensuele Judith en de schuchtere Edith zijn elkaars "tegenhanger", zij vertegenwoordigen de tegenstrijdige opvattingen over de vrouw in de samenleving. Ook nu nog, maar zeker in het Wenen van rond 1900 met zijn dubbele moraal.Er hangt nog ander werk, voornamelijk tekeningen en studies, van Klimt en Schiele en ook van Klimts leerling Kokoscha (1886-1980). De zaal met Judith oogt als een tempel, half verduisterd, met langs de wanden honderden parfumflesjes. De zaal met Edith is juist licht, en versierd met veelkleurige gordijnen.


De vormgeving van deze tentoonstelling is echt fantastisch. Zelden zo'n mooie presentatie gezien. Het is alsof je een kijkdoos binnenstapt en zelf deel uitmaakt van een kunstwerk.

Klimt - Schiele is nog tot 19 juni 2016 te zien. Informatie:  hier.