woensdag 29 januari 2014

Top Down

Hier in de straat is het de laatste dagen een komen en gaan van motoragenten, zwaailichten en politiefluitjes. Het verkeer wordt geblokkeerd en dan passeren er donkere auto's omringd door nog meer motoragenten.

Wat nu? Woon ik ineens aan een sluiproute voor bobo's of betreft het hier oefening & spel? Ik denk het laatste, want binnenkort worden hier in de regio 58 staats- en regeringsleiders verwacht, met in hun kielzog nog eens 7000 medewerkers en delegatieleden, zeg maar sub-bobo's. Dit alles in verband met de nucleaire veiligheidstop die in Den Haag wordt gehouden. In maart bevindt zich dan in deze omgeving het grootste aantal wereldleiders per vierkante meter en dát zullen we weten!

Er worden 13.000 politiemensen ingezet, marineschepen voor de kust en AWACS van de NAVO in de lucht. Verder schijnt er sprake te zijn van luchtafweergeschut. Dat zal dan wel op het voormalig vliegveld Valkenburg bij Katwijk komen denk ik, want burgemeester W. deed daar erg besmuikt over. Intussen staat de hele streek al stijf van de beveiligingscamera's, alleen de avondklok ontbreekt nog. Voor Obama is het allemaal nog niet veilig genoeg, die zal op een oorlogsschip voor de kust overnachten.

Hoe zal dat straks gaan met de mensen die gewoon braaf naar hun werk willen die dagen? Het hart van de randstad wordt twee dagen stilgelegd. Al die lege hoofdwegen, wat betekent dat voor onze economie?

Mocht Obama in zijn gepantserde limousine, The Beast, alsnog kiezen voor de sluiproute door onze straat, dan juich ik dat van harte toe. Jaren geleden reed Koningin Beatrix hier even voorbij, en dat was toen aanleiding om alles wat mogelijkerwijs in Haar Blikveld had kunnen komen, van gemeentewege eens flink te poetsen en te schilderen. Als Obama voor een dergelijke update kan zorgen, dan graag.