maandag 25 februari 2013

Live Science


Gisteren was het weer gezellig druk in Naturalis. In sommige delen van Nederland is het nog schoolvakantie en dat was goed te merken.

Er waren weer veel extra activiteiten te beleven voor jong & oud. Een poppenvoorstelling, een interactieve theatervoorstelling over schelpen verzamelen, een themadag van National Geographic over de recente Borneo-expeditie van Naturalis, een prepareersessie met een eekhoorn en een mooie lezing over libellen door Jan van Tol, bioloog en adjunct-directeur van Naturalis.


Libellen horen bij de beste vliegers onder de insecten. Zij kunnen zo goed vliegen dat ze zelfs in de lucht kunnen stilhangen, zoals een helikopter. De vleugels van libellen zijn helemaal gebouwd om dat mogelijk te maken.Het eekhoorntje op de prepareertafel is afkomstig van een Borneo-expeditie uit 1894(!). Al die tijd netjes bewaard in een pot met alcohol om vanmiddag door preparateur Bas Perdijk gebalgd te worden. Het gaat hier om een Callosciurus notatus of plantain squirrel in het engels.
Bas vist nog een exemplaar uit de pot.

En toont hier een klein embryo van een eekhoorn.

De balg is nu opgevuld.


Meer over balgen vind je hier.