woensdag 20 februari 2013

Darwin en Wallace


Ook in deze vakantie is er weer veel extra's te beleven in Naturalis. Zo was er gisteren in de zaal Live Science een leuke lezing voor de hele familie door de schrijver Alexander Reeuwijk. Het onderwerp was "Darwin en Wallace".


Voor veel mensen is Darwin een bekende naam, maar Wallace niet. Terwijl beide mannen in dezelfde tijd ongeveer dezelfde ontdekking hebben gedaan: het ontrafelen van de evolutietheorie op basis van natuurlijke selectie.

Er zijn veel overeenkomsten tussen de twee onderzoekers. Beiden hebben een grote reis gemaakt, lazen dezelfde boeken en waren vooral geïnteresseerd in kevers. Maar er waren ook grote verschillen. Het grootste daarvan was ongetwijfeld het klassenverschil tussen Darwin en Wallace. Darwin kwam uit een rijke, elitaire familie en Wallace uit een lager sociaal milieu. Wallace had niet het aanzien en de connecties die Darwin wel genoot en moest gewoon werken voor zijn geld. Uiteindelijk komt het er toch op neer dat Darwin hier met de eer is gaan strijken.


Extra aandacht voor Wallace kan dus geen kwaad en hopelijk zal het nieuwe boek van Reeuwijk, "Reizen tussen de lijnen", dat dit jaar uitkomt daar een bijdrage aan leveren.


Alexander Reeuwijk (1975) was vorig jaar ook in Naturalis, samen met schrijver/bioloog/avonturier Redmond O'Hanlon ter promotie van hun boek "Darwin, Wallace en de anderen". Eerder zag ik dit duo al in Noordwijk bij een vermakelijke lezing met veel smeuïge anekdotes, zoals je dat vooral bij O'Hanlon kan verwachten.


Bij die gelegenheid wilde Redmond O'Hanlon best mijn jaren 80 exemplaar van "Tussen Orinoco en Amazone" signeren. Hij was nogal gecharmeerd van de dame in mijn gezelschap en liet dat dan ook merken in zijn tekstje.