zaterdag 16 februari 2013

La Chouffe


België en bier is een uitstekende combinatie. En als je dan toch in de Ardennen bent, is het leuk om de brouwerij Achouffe te bezoeken. Hier wordt het bekende La Chouffe gebrouwen, het blonde fris-fruitige biertje met de kabouter op het etiket.

Je krijgt er een informatieve rondleiding door de brouwerij en een mooi glas en een heerlijk biertje toe. Nota bene een La Chouffe triple, op een terrasje vers van de tap. Een buitenkansje, want dit bier is uitsluitend bestemd voor de export naar de USA.

Het verhaal van La Chouffe is zo'n typisch succesverhaal, zoals ik dat graag hoor. Twee Belgische zwagers die bij wijze van uit de hand gelopen hobby met weinig geld hun eigen bier gaan brouwen. Een eerste brouwsel van 49 liter in 1982, daarna steeds gegroeid en uitgebreid met Nederland als grootste buitenlandse markt. Prijzenwinnend bier van geweldige kwaliteit.



In 2006 wordt de zaak verkocht aan de familie Moortgat, brouwers van o.a. Duvel en De Koninck. Naar het schijnt zijn de twee zwagers alweer een nieuw projectje gestart.

Ik denk dat het in 2009 een commercieel goede zet was van de brouwerij om La Chouffe, dat voorheen alleen in grote flessen verkrijgbaar was, ook in kleine flesjes (33 cl.) te bottelen. Dit gebeurt in de brouwerij van Duvel (in de bekende bolle Duvel-flesjes) en omgekeerd word Duvel in grote flessen gebotteld in de brouwerij van La Chouffe.

Tussen deze brouwerijen rijden dit soort tankwagens met bier heen en weer.

In de omgeving van Achouffe kun je heerlijk wandelen.