zondag 2 december 2012

Souvenirs


Laatst was de douane bij Naturalis. Met de mobiele röntgenapparatuur die ze ook op Schiphol en in de haven gebruiken, werden metingen verricht aan artikelen uit de collectie. De resultaten hiervan komen in een database die als referentie kan dienen bij de beoordeling van goederen en souvenirs die gemaakt zijn van dierlijke materialen, zoals bot, ivoor en koraal. In Nederland mogen namelijk veel van deze producten niet ingevoerd worden.


Op tafel lag een soort rariteitenkabinet van schubben, veren, botten, huiden en ivoor uitgestald waarvan de wansmaak soms pijn deed aan m'n ogen. Zo zag ik onder andere een riksja en een jonk gemaakt van schildpad, een asbak met krokodil en een trommel met varanenvel. Het allerlelijkst vond ik de twee zebrapoten met schemerlampjes erop. Het schijnt dat er ook paraplubakken van olifantenpoten bestaan.


Op een bepaalde manier was het allemaal nogal lachwekkend, maar vooral toch dieptreurig natuurlijk. Wat een minachting voor dieren werd hier gedemonstreerd.
Deze minachting kan veel vormen aannemen. Bijvoorbeeld een houtsnip bereiden in een populair televisieprogramma. Een beschermde vogel, die waarschijnlijk in drie happen op is. Deze heren kunnen zich dan nog zo voor doen als culinair connaisseur, in feite is het natuurlijk proletengedrag.