dinsdag 5 maart 2019

White Trash Divine


Deze foto uit 1976, getiteld White Trash Divine, zag ik op de expositie van Erwin Olaf in het Fotomuseum. Hij is gemaakt door de Amerikaanse fotograaf Christopher Makos (1948).

Het roept bij mij herinneringen op aan de vroege jaren 80. Deze zelfde Divine was toen in een aantal Europese landen een erg populaire discotravestie act. Het Amerikaanse tijdschrift People noemde hem/haar zelfs Drag Queen of the Century. De oorsprong van dit Europese succes lag in Katwijk, en op het hoogtepunt van haar roem gaf de extravagante diva hier in een kleine discotheek een spetterend optreden. Ik geef toe, dit klinkt allemaal niet zo gebruikelijk.

Het zat zo. 

Divine was het alter ego van de Amerikaanse acteur Harris Glenn Milstead (1945-1988) die in cultfilms regelmatig vrouwenrollen speelde. Vanaf 1981 ging hij/zij bij wijze van grap ook zingen en zelfs een plaat (Born to be cheap) uitbrengen.

De tweede single Native Love (step by step) werd in Nederland uitgebracht door de kleine Katwijkse platenmaatschappij Van den Bosch en Nieuwkoop. Deze plaat werd niet op de radio gedraaid, maar was toch een onverwacht succes in de Top 40. Er werd contact opgenomen met New York en Divine, die toch in Europa moest zijn voor een filmfestival, wilde daar best een korte tournee aan vastplakken. Deze optredens, voornamelijk in het gay-circuit en discotheken, werden zeer enthousiast ontvangen. Dat was het begin en via Duitsland werd de travestie-act ook in andere Europese landen populair.

Foto uit het Leidsch Dagblad van toen. Divine met de heren van het Katwijkse Breaklabel.

Op 31 januari 1983 werd in discotheek Maribel aan de Katwijkse Boulevard een gouden single van Shoot Your Shot uitgereikt. Meer dan 100.000 plaatjes waren er verkocht van dit nummer dat ook al niet op de Hilversumse radio te horen was geweest.

Het laatste wat ik van Divine zag was in de film Hairspray (1988). Zij had de rol van de aardige moeder van de hoofdpersoon. Een andere (nare) moeder werd gespeeld door Debbie Harry (Blondie). Dat jaar zou Divine een rol krijgen in de serie Married…with Children, als de moeder van Peggy Bundy. Maar daar is het door haar overlijden niet meer van gekomen.