zondag 10 maart 2019

Balk draait Zappa

Vorige maand is Dick Blok (94) overleden. Menigeen zal hem beter kennen als Jaap Balk, de chef van Maarten Koning in de zevendelige roman Het Bureau van J.J. Voskuil. Als romanpersonage een irritante, ongeduldige, eigengereide man. Arrogant en autoritair.

Natuurlijk weet ik niet in hoeverre al deze vervelende trekjes overeenkwamen met de werkelijkheid (als die al bestaat) in de persoon van dhr. Blok, maar Voskuil kennende zal de typering waarschijnlijk treffend geweest zijn. Laten we het erop houden dat hij voldeed aan Voskuils werkelijkheid. Blok zelf herkende zich overigens niet in de knorrige figuur Jaap Balk, uitgezonderd diens geslotenheid. Hij vond Het Bureau maar een saai boek en was vooral verwonderd over alle pietepeuterige details die Voskuil in die jaren moet hebben genoteerd.

Van dit boek bestaat ook een lange hoorspelversie. De stem van Balk ging mij hier zo tegenstaan, dat ik zelfs een complete andere hoorspelserie (Tom Poes) aan mij voorbijgaan moest laten gaan omdat hoofdpersoon Bommel gespeeld werd door dezelfde acteur (Mark Rietman).

Blok volgde in 1965 Piet Meertens (Anton Beerta) op als directeur van dat malle wetenschappelijke instituut waar in die jaren zoveel belastinggeld over, inderdaad, de balk werd gegooid. Voskuil bleef de eeuwige tweede man. Hoe dat gegaan is, kunnen we allemaal teruglezen in Het Bureau. Op de website van het Meertens Instituut staat een lovend in memoriam door Jan Berns (in het boek Huub Pastoors). In de laatste alinea hiervan sneert hij nog even naar J.J. Voskuil.

Dick Blok had drie bekende dochters: Dieuwertje, Tessel en Francine. Zij omschrijven hun vader als een intellectueel, en bourgondiër in eten en drinken. Dat kan. Ergens in Het Bureau zegt zijn tegenhanger Balk dat hij niet veel college gelopen heeft, omdat hij zijn studietijd (geschiedenis) "voornamelijk doorbracht met Wein, Weib und Gesang".

Tessel herinnert zich nog hoe gek haar vader was op muziek, en dan niet alleen klassiek. Hij draaide bijvoorbeeld elpees van Frank Zappa en nam zijn dochters mee naar een van zijn concerten. 

Balk draait Zappa. Sommige dingen zijn te mooi voor een boek.