donderdag 8 november 2018

Dark side of the moon?

“Je bereikt de middelbare leeftijd. Op een dag is het zover. Je weet niet hoe het is gebeurd, maar opeens staar je de vijftig aan. Als je je omdraait en kijkt naar de jaren die achter je liggen, ontwaar je de geesten van andere levens die je had kunnen leiden. In al je woningen spookt de persoon rond die je had kunnen zijn. Schimmen en geestverschijningen verstoppen zich onder het tapijt en in de plooien van de gordijnen, ze gluren vanuit de kledingkasten en liggen languit onder in de la. Je denkt aan de kinderen die je nooit hebt gehad maar had kunnen hebben. Als de vroedvrouw ‘het is een jongen’ zegt, waar is het meisje dan gebleven? Als je denkt dat je zwanger bent, en het toch niet blijkt te zijn, wat gebeurt er dan met het kind dat zich al in je hoofd heeft gevormd? Je bewaart het in een vakje van je bewustzijn, als een kort verhaal dat na de openingszin niet meer van de grond kwam.” 
                                                              
Uit: Hilary Mantel
      De geest geven
      Atlas Contact  2016


Toen ik gisteren begon te lezen in deze autobiografie van Mantel (een schrijver die ik steeds meer bewonder), kwam ik al snel dit prachtige fragment tegen. Zelf al enige tijd als middelbaar gelabeld en vandaag jarig, gaf het mij extra aanleiding tot bespiegeling.

Het is geen vrolijk stukje tekst, de beste jaren al voorbij en er zijn kennelijk kansen gemist of het had anders gemoeten allemaal. In hoeverre gaat dit nu voor mij op? Moet ik Hilary gelijk geven?

Ik kom tot de conclusie dat ik mijn leven precies omgekeerd geleefd heb. Alle niet benutte mogelijkheden en parallelle andere levens komen uiteindelijk samen in de persoon die ik nu ben, de geluksvogel die ik nu ben. Ik heb vooruitgedroomd en als een wonder zijn alle stukjes exact op hun plek gevallen. Een typisch geval van laatbloeien. Ik ervaar dit als de beste jaren van mijn leven (tot nu toe).