zaterdag 12 maart 2016

Jan Toorop in het Gemeentemuseum


Vorige week waren we in Den Haag om in het Gemeentemuseum de grote overzichtstentoonstelling van Jan Toorop (1858-1928) te bekijken. Ik ben een groot liefhebber van zijn werk en was erg verrast door al het materiaal hier dat ik nog niet "kende".


Jan Toorop lijkt vooral bekend door zijn art nouveau werk, dat in Nederland ook wel Slaoliestijl genoemd wordt, juist door de mooie reclameaffiches die hij maakte voor de Delftsche Slaolie. Maar Toorop heeft ontzettend veel meer gemaakt, en dat in alle mogelijke stijlen. Hij was een vernieuwend en vooruitstrevend kunstenaar en een grote inspiratiebron voor anderen. Zelfs binnen gevestigde stromingen als symbolisme, impressionisme en art nouveau hanteerde hij zijn eigen, herkenbare stijl.

Pointillisme:  Dorpelwachters van de zee (1901). 

Tegeltableau: Jong Holland (1903)

De expositie in Den Haag is nog tot en met 29 mei 2016 te zien, en ik vind het een absolute aanrader! Ikzelf moet nog een keer terug, want vanaf vandaag (tot en met 19 juni a.s.) wordt in ditzelfde Gemeentemuseum het beroemde schilderij Judith van Gustav Klimt tentoongesteld. Een buitenkansje want dit werk is zelden buiten Wenen te zien. Jan Toorop heeft een belangrijke invloed uitgeoefend op Gustav Klimt (1862-1918).

Informatie Jan Toorop expositie:  hier.

Informatie Judith:  hier.