woensdag 30 maart 2016

Tjerk en Tjeerd

Tjerk Bottema: Zelfportret met geranium


In het Katwijks Museum is nu een tentoonstelling te zien met als onderwerp de kunstenaarsfamilie Bottema. Dat is mooi, want deze naam zal niet (meer) onmiddellijk bij iedereen een belletje doen rinkelen. Het Katwijks Museum heeft veel te danken aan Tjeerd Bottema, die een groot deel van zijn leven in deze plaats gewoond heeft. Het huidige museumpand is verbouwd met geld uit zijn erfenis en verder heeft hij veel schilderijen en tekeningen nagelaten.

Tjerk Bottema: Boerderij Tijnje (het ouderlijk huis)


Tjerk Bottema (1882-1940) en Tjeerd Bottema (1884-1978) waren twee Friese boerenzoons uit hetzelfde gezin, die kunstenaar werden maar allebei een totaal andere weg zijn ingeslagen.

Tjeerd is vooral bekend van zijn romantisch realistische schilderijen en als illustrator van schoolboeken. Als reclametekenaar ontwierp hij in 1905 het bekende logo van verzekeringsmaatschappij RVS. De paraplu stond hierin symbool voor bescherming tegen onheil. Verder is hij indirect verantwoordelijk voor de creatie van een van mijn eerste jeugdhelden: Swiebertje. Schrijver J.H. uit den Boogaard werd namelijk geïnspireerd door een tekening van een zwerver van Tjeerd Bottema.




Tjeerd Bottema

Tjeerd Bottema: Stakelen

Bij Tjeerd zien we kortom vooral brave degelijkheid, schoolplaten met bijbeltaferelen, kinderboeken en ook burgerlijkheid. Zijn vrouw Cornelia bijvoorbeeld, toch ook een tekenaar met veel talent, stopte onmiddellijk met haar werk toen ze eenmaal getrouwd was, "omdat het zo hoorde".

Cornelia Bottema - van Amstel door Johanna Bottema

Wat een contrast met zijn broer Tjerk, die na de kunstacademie koos voor een avontuurlijk leven als vrij kunstenaar in Parijs. Hij stond open voor de moderne stromingen in de schilderkunst uit die tijd. Op deze tentoonstelling zijn veel naakten te zien. Tjerk Bottema maakte ook politieke spotprenten en karikaturen voor dagbladen en tijdschriften. Toen hij in 1940 naar Engeland moest vluchten, werd het schip getorpedeerd en is hij omgekomen.

Tjerk Bottema in Parijs

Tjerk Bottema in Parijs

Werk van Tjerk Bottema.  Doet me denken aan Jan Sluijters (1881-1957)

Tjerk Bottema: Portret van Joris Ivens (communistisch cineast) 1936

Op deze expositie is verder nog werk te zien van Tjeerds echtgenote Cornelia van Amstel (1887-1968) en hun dochters Hillegonda (1913-1968) en Johanna (1918-1974).

Johanna Bottema: Willem en Hansje

Hillegonda Bottema: Portret van meisje


Met deze mooie expositie bewijst het Katwijks Museum opnieuw het label "lokaal museum" inmiddels ruimschoots ontgroeid te zijn.

Informatie over de expositie:  hier.

zaterdag 12 maart 2016

Jan Toorop in het Gemeentemuseum


Vorige week waren we in Den Haag om in het Gemeentemuseum de grote overzichtstentoonstelling van Jan Toorop (1858-1928) te bekijken. Ik ben een groot liefhebber van zijn werk en was erg verrast door al het materiaal hier dat ik nog niet "kende".


Jan Toorop lijkt vooral bekend door zijn art nouveau werk, dat in Nederland ook wel Slaoliestijl genoemd wordt, juist door de mooie reclameaffiches die hij maakte voor de Delftsche Slaolie. Maar Toorop heeft ontzettend veel meer gemaakt, en dat in alle mogelijke stijlen. Hij was een vernieuwend en vooruitstrevend kunstenaar en een grote inspiratiebron voor anderen. Zelfs binnen gevestigde stromingen als symbolisme, impressionisme en art nouveau hanteerde hij zijn eigen, herkenbare stijl.

Pointillisme:  Dorpelwachters van de zee (1901). 

Tegeltableau: Jong Holland (1903)

De expositie in Den Haag is nog tot en met 29 mei 2016 te zien, en ik vind het een absolute aanrader! Ikzelf moet nog een keer terug, want vanaf vandaag (tot en met 19 juni a.s.) wordt in ditzelfde Gemeentemuseum het beroemde schilderij Judith van Gustav Klimt tentoongesteld. Een buitenkansje want dit werk is zelden buiten Wenen te zien. Jan Toorop heeft een belangrijke invloed uitgeoefend op Gustav Klimt (1862-1918).

Informatie Jan Toorop expositie:  hier.

Informatie Judith:  hier.

donderdag 10 maart 2016

Hondenbaan


De vacature knuffelhond bij Naturalis is inmiddels vervuld. Deze kandidaat is het geworden.

(Gerelateerde blogpost: zie hier).

maandag 7 maart 2016

Nog meer Joost Swarte


In mijn vorige blogpost vertelde ik hoe blij ik was met mijn Joost Swarte boekblik. Ik ben dan ook al heel lang een liefhebber van zijn werk. In 1985 bijvoorbeeld, kocht ik dit boekje Niet zo, Maar zo!, met strips uit de Blauwgeruite Kiel (de jeugdrubriek van Vrij Nederland). Op een zaterdag in oktober dat jaar kon ik het mooi laten signeren in de Haagse-Stripshop. Ik moest die dag wel werken en daarom plakte Swarte er bij wijze van pseudo-postzegel een plaatje bij en drukte daar nog zijn Jopo de Pojo stempel op. Erg grappig, vooral omdat Joost Swarte ook échte postzegels ontworpen heeft, bijvoorbeeld de kinderzegels in 1984.


Kijk ook eens naar dit leuke, korte profiel van Joost Swarte (zeven minuten): hier. Je ziet dan onder andere het theater dat hij ontwierp voor Haarlem en de bijzonder originele glas-in-loodramen voor een rechtbank. Erg goed!

Voor het boekblik: zie hier.



zaterdag 5 maart 2016

Joost Swarte Boekblik


Hier ben ik wel heel blij mee! Een prachtig boekblik, ontworpen door Joost Swarte en in 2007 uitgedeeld door de Nederlandse Boekverkopersbond aan haar leden, vanwege het honderdjarig bestaan. Ik kreeg het blik kado van de collega's van de voormalige natuurboekwinkel in Naturalis. Een echt collector's item. De collega's gebruikten het als koektrommel, maar oorspronkelijk zaten er chocolaatjes in.

Joost Swarte is een internationaal bekend veelzijdig kunstenaar. Ikzelf ben het meest gecharmeerd van zijn grafische ontwerpen en strips.




Update 7 Maart 2016: Nog meer Joost Swarte hier.

donderdag 3 maart 2016

Tweede leg


De buurvrouw links is in verwachting, de buurvrouw rechts is onlangs bevallen van een dochter en nu kwamen "onze" duiven Lenny & Lenneke óók al aanzetten met twee nieuwe kuikens! Het moet hier wel vruchtbare grond zijn, en anders is het misschien het voorjaar of het duinwater. Ik weet het niet.

Van L & L is het een mooie prestatie, want nog niet zo lang geleden, in december om precies te zijn, hebben zij ook minstens één jong grootgebracht (zie hier). Voor ons erg leuk om zo van dichtbij mee te maken. Toen ineens weer alle kauwtjes in de buurt hardhandig door het duivenstel verjaagd werden en het voer hier niet aan te slepen was, wisten wij dus gelijk hoe laat het was.

Duiven en vooral duifjes zijn erg fotogeniek, en het is hier nu het ene idyllische tafereeltje na het andere. Maar dit is natuurlijk slechts een momentopname. Toen het vorige kuiken zelfstandig kon eten, werd het al snel op ruwe wijze door vader Lenny uit de omgeving verwijderd. Maar zo ver is het nu gelukkig nog niet, nog even genieten dus.





dinsdag 1 maart 2016

Boeddha in Leiden


Vorige week zag ik in Leiden de tentoonstelling De Boeddha. Wij waren naar het Museum Volkenkunde gelokt door de prachtige posters die overal in de stad en ver daar buiten waren opgehangen.

In het museum zijn veel beelden en beeldjes te bewonderen, waarnaast het levensverhaal van Boeddha en de geschiedenis van het boeddhisme wordt verteld. Het is heel smaakvol en overzichtelijk gedaan, met veel aandacht voor de verschillen per land en periode.

Als je van plan bent om deze expositie te bezoeken is het misschien een aanrader om de schoolvakanties en studiedagen te mijden, want ook in Volkenkunde moeten de kinderen geëntertaind worden. Gelukkig was ik door de mooie collectie en de Aziatische sferen in een milde en welwillende stemming geraakt. Dus dat viel weer mee.

Gerelateerde blogpost My First Buddha: hier.

Informatie expositie: hier.





Deze Boeddha was mijn favoriet. Werd ik echt blij van.



De vijf grote Boeddhabeelden uit de vaste collectie van Volkenkunde.