maandag 23 februari 2015

Paardjes in porselein


Sinds enige tijd zijn de bekende kleine paardenbeeldjes van Atelier Josine Vingerling ook verkrijgbaar in prachtig echt Engels porselein. Josine laat de beeldjes maken bij de specialisten van Animal Artistry in het Engelse Thornbury. Op het platteland van Herefordshire verricht Donna Chaney en haar team wonderen met Fine Bone China.

Bone china (beenderporselein) is een porseleinsoort van hoge kwaliteit die bovendien erg sterk is, omdat de gebruikelijke porseleinaarde (o.a. chinaklei) voor 50% wordt aangevuld met beenderen. De kleur is puur wit, doorzichtig bijna als je het tegen het licht houdt.

Het gieten en afwerken van deze paardjes is een langdurig en delicaat proces. Een belangrijk onderdeel daarvan is het maken van de mallen. Er zijn nog maar weinig mensen op de wereld te vinden die dit ambacht perfect beheersen, Mark Farmer van Animal Artistry is een van hen.


Het originele paardje van Josine wordt verdeeld in verschillende stukken, van elk deeltje wordt een kleine gipsen mal gemaakt. Vervolgens wordt daar vloeibare bone china massa in gegoten. Het samenvoegen en vooral het afwerken van alle kleine gegoten deeltjes is monnikenwerk.

Vervolgens wordt het beeldje ongeglazuurd gebakken op 1225 graden (in het Engels heet dit zo heerlijk biscuit firing), het verglaasd en krimpt en wordt daardoor nog meer gedetailleerd dan het origineel.

Daarna wordt de doorzichtige glazuurlaag aangebracht en kan het paardje opnieuw de oven in, ditmaal op 1090 graden. Dan is het klaar om beschilderd te worden met zogenaamde bovenglazuren. Zo ontstaan de prachtig gedetailleerde paardenkleuren. Tenslotte moet het beeldje, je raadt het al, nogmaals de oven in. Al met al een hele onderneming, maar dan heb je ook wat.

Atelier Josine Vingerling vind je hier en Animal Artistry hier.